Bidra med dugnad

Dugnad er en god måte å bidra med i lokalsamfunnet, for å hjelpe naboen eller bare å hjelpe en organisasjon å komme i gang med sine mål. Det er mange måter man kan gjøre det på, men motivet er det samme – å bidra med sine krefter uten å forvente noe tilbake. Med andre ord frivillig arbeid. Men, tross dette ligger det en annen verdi bak, som god lagånd, god stemning – og kanskje sterkere bånd mellom alle som er involverte? Eller en større vekst i lokalsamfunnet? Det er i hvert fall god synergi på alle måter, og en god måte tjene litt karma-poeng heller enn penger!

Hvor stammer dugnad fra?

Ordet dugnad kommer fra norrønt, og betyr blant annet «hjelp» eller «god gjerning», og i 2004 ble ordet faktisk kåret dit Norges nasjonalord! Så viktig er faktisk ordet, og det er faktisk ikke merkelig da dugnad og frivillig arbeid er noe som blir mer og mer av. Og det ligger en form av stolthet i et ord som ligger inkorporert i det norske samfunnet, men som har en assosiasjon til en verdslig trend. Derfor har det kommet noen nye trender i denne sfæren det siste tiåret.

En ny type dugnad

Med denne trenden har det også poppet opp noen nye initiativer innen dugnadsånden. Blant annet finnes det nå aktører som tilrettelegger for dugnad og gjør det enklere å samle penger til de ulike initiativene i samfunnet, som blant annet den klassiske – å selge toalettpapir – eller bare selge såpe og dusjsåpe. Vil du planlegge en dugnad skikkelig, har noen sider også en kalkulator du kan bruke for å finne ut av hvor mange toalettpapir eller såper dere trenger å selge for å samle nok penger. Mulighetene er i hvert fall mange, og det har aldri vært enklere å komme i gang med Norges skatt – dugnaden.